Vuoden 2017 opit ja kopit

Yrittäjyyden alkumetrit ovat nyt takana. Olen käynyt läpi monenlaisia tunteita ja ajatuksia kahdeksassa kuukaudessa ja tekemisen suuntaa on saanut välillä etsiä. Oman osaamisen tuotteistaminen ja myynti on ollut yrittäjyyden paras korkeakoulu. Vuoden vaihteen lähestyessä on aika katsoa taakse päin ja listata asioita joihin olen törmännyt yrityksissä käydessä. Aika kivasti olen saanut kokonaiskäsitystä PK- ja mikroyritysten haasteista ja siitä miten minä voin heitä auttaa parhaiten.

TOP 5 opit ja kopit PK- ja mikroyrityksille:

  1. Vältä oman alasi jargonia. Myy, markkinoi ja viesti niin, että oma mummosi ymmärtää sinua.
  2. Älä myy tuotetta vaan myy ratkaisu asiakkaasi ongelmaan.
  3. Ole tavoitettavissa ja löydettävissä. Kun asiakkaallasi on ostohousut jalassa niin pidä huolta, että sinut tavoittaa ja yrityksesi löydetään. Onhan opasteet paikallaan netissä ja kadunvarressa?
  4. Pidä kirjaa asiakkaistasi eli päivitä asiakasrekisteriä. Ihan vaikka Excel-taulukkoon. Nimi, puhelinnumero ja sähköposti riittää aluksi.
  5. Toteuta vähintää kerran vuodessa kysely työntekijöille ja/tai asiakkaille. Kysy missä olet onnistunut ja mitä kehitettävää toiminnassasi on. Kuuntele ja välitä. Se on parasta markkinointia.

Joku viisas sanoi kerran, että yrityksen kolme ensimmäistä vuotta karsii jyvät akanoista. Vielä on siis reilut kaksi vuotta näytönpaikkaa edessä. Hyvillä mielin, luottavaisena ja uusista haasteista innostuneena lähden ensi vuotta kohti.

Iso ja lämmin kiitos kaikille upeille asiakkailleni kuluneesta vuodesta. Kun saa tehdä hyvien tyyppien kanssa itselle mielekästä työtä niin tuntee syvää kiitollisuutta.

Kasvumanageri joulu 2017

Vastaa